Ragout jagnięce
Konsekwentnie dalej ukierunkowuję się na mniej popularne gatunki mies, bo uważam, ze są smaczniejsze i szlachetniejsze i wolę jeść je rzadziej ale za to z przyjemnością. Jagnięcinę zaliczam do tej grupy. Nie jest łatwo ją dostać, ale jak już się upoluje, dobrze jest zrobić zapas.
Jagnięcina nie wymaga tak długiego przygotowania jak baranina, ale pomimo to jest delikatna w smaku. No i czas gotowania jest krótszy.
Składniki:
500g jagnięciny (bez kości)
2 cukinie
2-3 marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
1 cebula (czerwona)
garść rodzynek
świeży rozmaryn
sól
pieprz
olej do smażenia
trochę wody
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy mieszając. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, dalej smażymy mieszając. Trwa to ok. 2-3 minut. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa pokrojone w pół-plasterki oraz rodzynki i gałązki świeżego rozmarynu. Podlewamy wodą -około pół szklanki- lub bulionem jeśli mamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy do miękkości. U mnie trwało to pół godziny. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz