Dietetyczny jogurtowy sernik truskawkowy na zimno
Sezon truskawkowy w pełni więc grzechem byłoby nie wykorzystać tych owoców do przygotowania sernika na zimno. A ponieważ wiele z nas jest ciągle "na diecie" to pomyślałam sobie, że deser oparty na jogurcie i owocach będzie wprost idealny dla wszystkich dbających o linię.
Sernik jest mocno truskawkowy w smaku , bo galaretka na wierzchu też jest wzbogacona owocami.
Składniki:
( na blaszkę o średnicy 23 cm)
Warstwa jogurtowa:
400 ml jogurtu greckiego
400 ml jogurtu naturalnego
500 g truskawek
4 płaski łyżeczki żelatyny
odrobina gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
100-150 g cukru pudru (w zależności od słodyczy truskawek)
Galaretka:
250 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
500 ml wrzątku
Wykonanie:
500 g truskawek miksujemy blenderem na gładko. Do dużej miski wlewamy jogurty i dodajemy 100 g cukru pudru. Mieszamy. W rondelku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Następnie dodajemy do niej po jednej 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę przelewamy do reszty jogurtu, mieszamy, dodajemy zmiksowane truskawki, ewentualnie dodajemy cukru pudru i całość wylewamy na blaszkę (dno wyłożone papierem do pieczenia).
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie blendujemy pozostałe truskawki. W rondlu rozpuszczamy 2 opakowania galaretki truskawkowej w 500 ml gorącej wody. Rozpuszczamy galaretkę. Studzimy. Gdy galaretka będzie miała temperaturę pokojową dodajemy do niej zblendowane truskawki. Całość mieszamy.
Jeśli masa jogurtowa jest już ścięta, wylewamy na nią galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego :-)
Skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńw taką pogodę jak teraz to idealny deser
OdpowiedzUsuń