Wegańska zupa krem z grzybów



25 minut- tyle potrzeba aby ugotować tę przepyszną zupę. A w trakcie gotowania można spokojnie zająć się robieniem drugiego dania.
Jeśli nie jesteście weganami ani nie macie obostrzeń dietetycznych możecie do niej dodać masło zamiast oliwy bądź oleju kokosowego oraz słodką śmietankę do środka lub kwaśną do dekoracji.
Ale i bez białych akcentów ten krem grzybowy smakuje znakomicie.

Składniki:

1 cebula
250 g pieczarek
2 garście suszonych prawdziwków
1 czubata łyżka koncentratu bulionowego (przepis TUTAJ )
1 łyżka oliwy/oleju kokosowego/masła
750 ml wody
pieprz czarny
zielona pietruszka

Wykonanie:

Umyte pieczarki, cebulę i suszone grzyby umieszczamy w blenderze. Miksujemy aż do rozdrobnienia wszystkich składników. Otrzymaną mieszankę przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy koncentrat bulionowy oraz tłuszcz.
Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego.
Gotujemy 20 minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze koncentratem.
Podajemy z zieloną pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger