Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
Miałam długą przerwę w pieczeniu chleba na zakwasie dlatego z tym większą radością wróciłam do tej czynności- przyznam się szczerze, że trochę zmotywowały mnie bezskuteczne poszukiwanie smacznego chleba w rozlicznych piekarniach.
Zresztą nie ma się co dziwić skoro 1 kilogram mąki orkiszowej kosztuje ok.10zł a pół kilowy bochenek chleba orkiszowego 2,50zł....
Poza tym ciężko znaleźć chleb na zakwasie bez dodatku drożdży.
No i tym oto sposobem znowu piekę.
Ten chlebek orkiszowy robi się trochę ponad jeden dzień o ile mamy gotowy zakwas.
A bez zakwasu osiem dni, bo trzeba ten zakwas zrobić.
Składniki na zaczyn:
5 łyżek zakwasu
150 ml wody
250 g mąki pszennej tortowej
Składniki na chleb:
(keksówka 11x30)
zaczyn
300 g mąki orkiszowej typ 2000
300 g mąki tortowej
ok.400 ml wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy go 4 łyżkami mąki żytniej i 6 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Następnie przygotowujemy zaczyn- wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i odstawiamy na kolejne 12 godzin w ciepłe miejsce.
Resztę zakwasu chowamy do lodówki.
Po upływie 12 godzin do zakwasu dodajemy składniki na chleb. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Bądźcie jednak czujni, czasem ciasto już po godzinie wychodzi z foremki.
Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (góra/dół) na 15 minut po czym- bez wyciągania chleba zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczmy jeszcze 45 minut.
Na ostatnie 5 minut możemy wyją chleb z foremki i dopiec bez niej, żeby skórka była bardziej chrupiąca.
Chlebek studzimy na kratce.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz