Zupa z kasztanów z chorizo
Kasztany są rzadko wykorzystywane w kuchni, nie wszyscy lubią ich smak- lekko słodkawy, mączny, trochę przypominający bataty. Ja czasem lubię wpleść je w danie, dzięki temu zwykła potrawa zyskuje nowe oblicze.
Ta zupa jest tak naprawdę kremem z warzyw typowo jesienno -zimowych oraz kasztanów. Chorizo jest mięsnym dodatkiem, który doskonale łączy się z resztą.
To trzeci konkursowy przepis na zdrowe jesienne danie, i tak samo jak poprzednio dla wszystkich moich czytelników w sklepie DAJAR czeka 10% zniżka na hasło ZDROWA-JESIEŃ (zniżka obowiązuje do dn.31.12.2017)
Składniki:
(na 8 porcji)
200 g chorizo
1 duża marchew
2 pietruszki lub pasternak
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chili
300 g upieczonych lub ugotowanych kasztanów
1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
Wykonanie:
Chorizo kroimy na plastry i wrzucamy do garnka. Obsmażamy tak aby wytopiło się z niego jak najwięcej tłuszczu.
Wyciągamy chorizo z garnka i odkładamy na bok.
Na tłuszcz z kiełbasy wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, selera naciowego, obrane i pokrojone w plastry marchewkę i pietruszki.
Obsmażamy mieszając około 5 minut,
Następnie całość zalewamy 1 litrem bulionu, przykrywamy i gotujemy 5 minut. Następnie dorzucamy kasztany i chili. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 15 minut.
Na koniec blendujemy wszystko na gładko. W razie gdyby zupa wyszła za gęsta dolewamy bulionu.
Zupę rozlewamy do talerzy, kiełbasę podgrzewamy na osobnej patelni i dodajemy do gorącej zupy.
Smacznego :-)
U mnie zupa pięknie prezentuje się w miseczce firmy Ambition.
hashtag#myAmbition
Nigdy nie jadłam zupy z kasztanów, ale wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń