Marynowany łosoś z patelni
Pozostaniemy w klimacie z lekka orientalnym. Ten łosoś dzięki specyficznej marynacie pomimo porządnego wysmażenia pozostaje soczysty w środku. Można go przyrządzić zarówno na patelni zwykłej jak i grillowej- albo w piekarniku jeśli wolicie.
Ryż gotowany z kurkumą wydał mi się najodpowiedniejszym dodatkiem.
Składniki:
(na 2 porcje)
ok.300 g łososia
100 ml wina ryżowego shaoxin
50 ml sosu teriyaki
odrobina oleju do przesmarowania patelni
do dekoracji:
czarny sezam
sos hoi sin
Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i porcjujemy.
Do zamykanego, płaskiego pojemnika wlewamy wino i sos teriyaki. Do takiej mieszanki wkładamy łososia skórą do góry. Pudełko zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy ją tłuszczem.
Smażymy rybę skórą do góry ok.4-5 minut- w zależności od grubości fileta a następnie delikatnie odwracamy rybę i smażymy jeszcze 2 minuty.
Przed podaniem obsypujemy sezamem i skrapiamy sosem hoisin.
Przepis na idealny ryż znajdziecie TUTAJ
Kurkumę, dosłownie szczyptę dodajemy jeszcze przed dolaniem wody do ryżu.
Smacznego :-)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń