Risotto potrójnie pomidorowe z bazylią
Zebrałam niedawno ostatnie w tym roku pomidory koktajlowe i zamarzyło mi się zrobić z nich coś naprawdę ekstra. Wybór padł na risotto, w którym owe pomidorki koktajlowe królują nad daniem jednocześnie nadając mu doskonałą nutę wykończeniową.
Danie może być wegańskie jeśli zastąpicie masło olejem kokosowym a parmezan płatkami drożdżowymi.
Składniki:
(na 4 porcje)
300 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól
pieprz
cukier brązowy
1 szalotka
3 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów (nie z oleju)
200 g ryżu arborio
150 ml czerwonego wytrawnego wina
ok. 500 ml bulionu warzywnego
ok.50 ml. passaty
50 g startego parmezanu lub 3 łyzki płatków drożdżowych
50 g masła lub oleju kokosowego
2-3 łyżki oleju roślinnego
pęczek bazylii
Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe układamy naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
W dużym, płaskim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną szalotkę, czosnek oraz suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę- ok.5 minut.
Następnie dorzucamy ryż, przesmażamy i całość zalewamy winem. Zmniejszamy ogień i czekamy aż ryż wchłonie płyn.
W tym czasie mieszamy bulion z passatą.
Do ryżu po trochu dolewamy po trochu bulion z passatą mieszając co jakiś czas i dolewając kolejną porcję płynu gdy poprzednia zostanie zaabsorbowana przez ryż.
Postępujemy tak aż ryż będzie ugotowany.
Gdy to nastąpi, dodajemy do ryżu masło i starty parmezan, mieszamy wszystko dokładnie i wyłączamy ogień.
Bazylię siekamy i dodajemy do ryżu tuż przed podaniem- mieszamy.
Risotto wykładamy na talerz i dekorujemy pieczonymi pomidorami.
Smacznego :-)
Hmm, nie za tłuste to ?
OdpowiedzUsuńHmm, zdecydowanie nie. Tak robi się risotto. 50g masła na 4 porcje to nie jest dużo. Masło i parmezan tworzą kremową konsystencję i do tego bardzo podkręcają smak.
UsuńNie robiłam z pomidorkami, czas to nadrobić :) pycha :)
OdpowiedzUsuń