Ryż rozmaitości z krewetkami


Jeśli spodziewacie się  przepisu na klasyczny ryż rozmaitości to niestety muszę Was rozczarować. Nie ma tu groszku, jajka czy marchewki pociętej w kostkę.
Ale są inne, pyszne rzeczy.
Czasami nie ma czasu na stanie godzinami przy garach i dobrze zaopatrzona zamrażarka to jak dobra baza. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu, do którego wykorzystuję gotową mrożonkę do dań chińskich.
Jeśli Wam nie po drodze z mrożonkami, wystarczy pokroić por, marchewkę, cebulę, paprykę, może brokuła, mini kukurydze, grzyby lub co lubicie i też będzie super.
I tak najważniejsze są przyprawy, które decydują o ostatecznym smaku.
Można je przygotować wszystkie razem w jednym naczyniu, łatwiej i szybciej się wtedy gotuje.
To co można połączyć wytłuściłam.


Składniki:
(na 2 głodne osoby)

1 szklanka ugotowanego ryżu
200 g krewetek
450 g mrożonej mieszanki "chińskiej"
1 szalotka
2 cm imbiru
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki papryki gochugaru
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie:

Krewetki rozmrażamy, obieramy i osuszamy na papierze.
Imbir, czosnek szalotkę i papryczkę chili siekamy.
W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego krewetki i obsmażamy mieszając około 1 minuty.
Wyciągamy i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na pozostały olej wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek i chili. Smażymy minute mieszając.
Następnie do woka wrzucamy warzywa, obsmażamy 2 minuty, dodajemy ugotowany ryż i dalej smażymy mieszając.
Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i podajemy.

Jako dekorację można wykorzystać dymkę, chili, kolendrę, sezam.

Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger