Sałatka z warzyw korzeniowych



Do przygotowania tej sałatki, a w zasadzie surówki można użyć dowolnych warzyw korzeniowych, ważne jest  jedynie to żeby wszystkich było ich tyle samo. Dla mnie bardzo fajna jest chrupka konsystencja tej surówki dzięki pokrojeniu warzyw w słupki. Jeśli macie szatkownicę, też można ją zastosować.


Składniki:

1 mała kalarepa
1 mała brukiew
1 średnia marchewka
1 średni burak
pęczek pietruszki
garść mięty
skórka z 1 cytryny

sos:
5 łyżek oliwy
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki sherry
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, szatkujemy lub kroimy w bardzo cienkie słupki.Pocięte warzywa wkładamy do miski z zimną wodą.
Następnie wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondelku i podgrzewamy dopóki się nie rozpuszczą.

Warzywa odsączamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem i umieszczamy w misce. Zalewamy je gorącym sosem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Następnie na godzinę umieszczamy w lodówce.

Pietruszkę i miętę kroimy drobno. Dodajemy do sałatki razem ze skórką z cytryny. Mieszamy i podajemy.
Smacznego :-)



2 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger