Pikantna sałatka z marchewki
Po aromatycznej sałatce z warzyw korzeniowych nadszedł czas na pikantną wersję marchewki. Tą sałatkę można podać do obiadu, ale świetnie się sprawdzi jako przystawka.Ważne jest aby marchewka nie była rozgotowana lecz "al dente". Przepis pochodzi z książki kucharskiej pt."Jerozolima" (Y.Ottolenghi, S.Tamimi)
Składniki:
1 opakowanie rukoli
500 g obranych marchewek
1 duża cebula-posiekana
1-2 łyżeczki harissy
2-3 łyżki oleju roślinnego
1/4 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek octu jabłkowego
Wykonanie:
Marchewki zalewamy zimną wodą i gotujemy 15-20 minut- czas zależy od wielkości marchewek.
Następnie je studzimy i kroimy w półcentymetrowe plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę aż się zeszkli.
Cebulę przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy dokładamy marchewkę i ponownie mieszamy.
Odstawiamy sałatkę na co najmniej pół godziny aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy rukolą.
Smacznego :-)
robiłam kiedyś podobną, jest obłędnie pyszna :)
OdpowiedzUsuń