Dynia pieczona z ziołami


Kolejną typową, jesienną propozycją jest dynia. Prezentowałam już dynię pieczoną, ale z zupełnie innym zestawem dodatków. Tu mamy oprócz ziół również parmezan, który tworzy pyszną skorupkę na wierzchu dyni kontrastującą nie tylko teksturą, ale również smakiem ze słodkawą dynią. Zwieńczeniem całości jest odrobina kwaśnej śmietany z solą i pieprzem, która doskonale uzupełnia smak tego typowo jesiennego warzywa.


To drugi konkursowy przepis na zdrowe jesienne danie, i tak samo jak poprzednio  dla wszystkich moich czytelników w sklepie DAJAR czeka 10% zniżka na hasło ZDROWA-JESIEŃ (zniżka obowiązuje do dn.31.12.2017)


Składniki:

ok.0,5 kg dyni
100 ml oliwy z oliwek
skórka starta z 3 cytryn
3 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 pęczek pietruszki
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:
śmietana 18%
sól
pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół).
Dynię kroimy z plastry (ok.1cm) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Parmezan ścieramy, czosnek zgniatamy, ścieramy skórkę ze sparzonych cytryn a pietruszkę drobno siekamy.
Umieszczamy wszystko w misce, dodajemy oliwę, paprykę, tymianek i sól. Mieszamy wszystko dokładnie.


Tak przygotowaną papkę rozkładamy równomiernie na dyni.
Wstawiamy do piekarnika na pół godziny.

Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego :-)

hashtag#myAmbition

Śmietana podana została w salaterce Ambition






Zdrowa jesień na talerzu

1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger