Przecier pomidorowy/ passata pomidorowa
Nie ma to jak własnoręcznie zrobiony przecier pomidorowy. Teraz jest najlepszy czas na zrobienie go gdyż pomidory osiągnęły chyba najniższą cenę. Najlepszym gatunkiem do przecieru jest Lima- ma mało wody, dużo miąższu no i jest tania- w tej chwili ok.2,5 zł za kilogram. A z jednego kilograma pomidorów wychodzi litr przecieru. Ja robię wersję podstawową, ale jeśli lubicie, możecie wzbogacić przecier o różne zioła. Osobiście wolę to zrobić na etapie wykorzystywania przecieru do różnych dań.
Do przygotowania passaty będziecie potrzebować duży garnek i blender.
Słoiki należy wyparzyć.
Składniki:
(na 10 litrów gotowego produktu)
10 kg pomidorów
10 płaskich łyżek soli
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucamy umyte i (niechlujnie) pokrojone pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i blendujemy na jednolitą masę.
Gorące przelewamy do słoików, do każdego wsypujemy 1 płaską łyżkę soli, zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
Tak przygotowanych pomidorów nie trzeba pasteryzować.
Obieranie ze skórki też nie ma większego sensu gdyż blender/ mikser rozprawi się z nią definitywnie.
Z takiej passaty możemy zrobić zupy i sosy. Do pizzy raczej się nie nadaje.
Przykład zupy rybnej z takim przecierem znajdziecie tutaj
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz