Filet z flądry w sosie koperkowym
Filetowanie flądry to wyższa szkoła jazdy jak dla mnie, ale na szczęście można w sklepach rybnych dostać gotowce. Jedyne co trzeba to poobcinać nożyczkami falbanki, które są dookoła ryby- są nieco gorzkie i psują smak ryby. Jeśli nie macie dostępu do filetów, możecie usmażyć flądrę w całości lub na przykład zastąpić ją solą. To ta sama rodzina ryb więc i mięso tak samo delikatne.
Składniki:
(na 4 osoby)
8 filetów z flądry
2 jajka
sól
pieprz
mąka pszenna (ok.1/2 szklanki)
olej do smażenia
Sos:
pęczek koperku,
250 ml słodkiej śmietanki
250 ml wywaru z jarzyn
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. W jednej misce bełtamy jajka a do drugiej wsypujemy mąkę. Rozgrzewamy olej na patelni, każdą flądrę maczamy w mące a następnie w jajku i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Solimy i pieprzymy po przewróceniu ryby na patelni na drugą stronę.
Sos możemy przygotować wcześniej. W rondlu z masła, oleju i mąki robimy jasną zasmażkę, do której dolewamy wywar jarzynowy mieszając a potem śmietankę. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez chwilkę mieszając. Gorącym polewamy rybę.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz