Tarte buraczki na zimę
Czas poświęcony na przygotowanie buraczków na zimę procentuje potem wygodą posiadania gotowego produktu bez konieczności przygotowywania go w mniejszych ilościach, ale za to z większą częstotliwością. A tak robimy to raz a porządnie. Takie buraczki nadają się do podania na zimno z cebulką lub na ciepło po przesmażeniu ich np. z odrobiną zasmażki, miodu, imbiru.
Składniki:
(wydajność 11 słoików 0,9l)
10 kilogramów buraków
2-3 cytryny
sól wg uznania (u mnie wyszły dwie garście )
rękawiczki- buraki bardzo barwią skórę i paznokcie , nawet cytryna nie do końca sobie radzi z wywabianiem.
Wykonanie:
Buraki myjemy, wkładamy do dużego garnka i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy, ścieramy na grubych oczkach najlepiej do miski. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą tak aby uzyskać docelową słoność i kwasowość. Wszystko zależy od smaku samych buraków, czasem trafiają się pyszne i słodkie a czasem nieco mało wyraziste. Doprawione mieszamy dokładnie i pakujemy do słoików- oczywiście wyparzonych. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz