Chleb żytni ze słonecznikiem
Ten chleb jest bardzo podobny do chleba pszenno-żytniego zamieszczonego na blogu jakiś czas temu ( tutaj). Robi się go w podobny sposób, różni się nieznacznie proporcjami i dodatkami. I na mój gust jest smaczniejszy- bardziej wilgotny i dłużej zachowuje świeżość.
Składniki:
(foremka ok.10x30 cm)
40 dag mąki żytniej razowej typ 2000
20 dag mąki pszennej typ 450
500 ml wody
150 g pestek słonecznika/dyni
5 łyżek aktywnego zakwasu
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystko mieszamy razem:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto dociskając je wilgotną ręką:
Odstawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin:
Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :-)
Uwielbiam domowe pieczywo :) Na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste bułki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zajrzę :-)
Usuń