Zupa z kiszonych pomidorów z soczewicą
Tak jak napisałam, dziś pokażę jak można wykorzystać kiszone pomidory. Same pomidory smakiem przypominają nieco kiszone ogórki natomiast konsystencja jest zaskakująco zwarta.
Zupę przygotowałam z dodatkiem soczewicy aby ją nieco zagęścić. Nie jest to oczywiście konieczne.
Składniki:
2 litry wywaru z jarzyn
200 g czerwonej soczewicy
10 kiszonych pomidorów
2 łyżki masła
pieprz
sól
natka lub bazylia do dekoracji
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Do wywaru jarzynowego wsypujemy czerwoną soczewicę, gotujemy ok.10 minut. Następnie, nie przerywając gotowania dodajemy pomidory. Gotujemy aż soczewica zacznie się rozpadać. Pod koniec dodajemy masło.
Całość blendujemy i gotowe.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub bazylią i kilkoma kroplami oliwy.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz