Dżem z cukinii z niespodzianką
To chyba najprostszy i najszybszy dżem na świecie a przy tym zaskakujący smakiem, gdyż bardziej przypomina ananasowy niż z cukinii.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała tam czegoś ekstra dla podkręcenia smaku.
Konsystencją przypomina mus z jabłek, kolorem trochę też.
Jest doskonały do kanapek, naleśników, gofrów, omletów.
Składniki:
3 kg cukinii (waga po obraniu i wypestkowaniu)
0,5 kg cukru
3 galaretki cytrynowe
sok 1/2 cytryny
2 łyżki startego świeżego imbiru
Wykonanie:
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny aż cukinia się ugotuje.
Blednujemy ją na prawie gładką masę- jeśli zostanie kilka widocznych kawałków cukinii to nie szkodzi.
Po zmiksowaniu dodajemy starty imbir, cukier, galaretki i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru i galaretek.
Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy.
Gdy słoiki nieco przestygną, pasteryzujemy je w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 20 minut (od momentu osiągnięcia właściwej temperatury piekarnika).
Smacznego :-)
ale pycha!
OdpowiedzUsuń