Wegańskie placki z cukinii


Pewnie istnieje spora grupa osób, dla których cukinia jest zmorą i mogłaby w ogóle nie istnieć. Sama znam kilka takich przypadków. Myślę, że ten przepis pomoże odczarować sytuację. A wszystko za sprawą dodatków, które nadają cukinii nieco inny wymiar.
Jeśli chcecie, możecie podać je z gęstym jogurtem doprawionym czosnkiem lub z pikantnym sosem piri-piri. U mnie w towarzystwie sałatki pomidorowo-paprykowej.
Jeśli wolicie, możecie zastąpić mąkę ziemniaczaną dwoma jajkami a mąkę ryżową mąką pszenną.

Składniki:
(na 4 porcje)

1 kg cukinii
30 dag ziemniaków
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
garść liści mięty
3 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy na sitko i zostawiamy na kilka godzin.
Następnie obieramy ziemniaki, również ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do cukinii. Przekładamy całość do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, szczypiorek,paprykę, miętę, sól, pieprz oraz obydwa gatunki mąki. Mieszamy dokładnie i ponownie przekładamy na sitko.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy masę warzywną nakładając ją na patelnię za pomocą łyżki.
Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Smacznego:-)





3 komentarze:

  1. cudne, fajna potrawa, fajne foty brawo

    OdpowiedzUsuń
  2. często je teraz robię, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. powaga?! istnieją tacy ludzie, którzy nie jadają cukinii?! nie wiedzą, co tracą
    podobne placuszki, robiłam wczoraj, pycha! muszę wypróbować wersji z ziemniakami, bo moje były bez

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger