Nalewka z aronii
Dziś obiecany przepis dla dorosłych czyli nalewka. Osobiście nie lubię trunków słodkich i rozwodnionych dlatego też moje nalewki są po prostu konkretne. Używam mało cukru i sporo spirytusu co skutkuje dużą mocą i wytrawnym smakiem.
O właściwościach aronii pisałam w poprzednim poście więc nie będę się powtarzać. Dodatkową zaletą nalewki jest czynnik rozgrzewający - idealny na długie jesienne i zimowe wieczory.
Składniki:
(na ok. 1 litr nalewki)
1 kg aronii
1 szklanka wody
20 dag cukru
0,5l spirytusu
Owoce zalewam wodą i gotujemy ok. 10-15 minut. Studzimy, przelewamy wszystko do dużego słoja, dodajemy spirytus i cukier.
Zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłe miejsce- najlepiej na słoneczny parapet.
Po tym czasie zlewamy płyn do butelek filtrując go przez gazę lub/i filtry do kawy wyłożone watą.
Butelki odstawiamy w ciemne miejsce na minimum rok.
Im dłużej nalewka będzie dojrzewać, tym lepszy smak uzyskamy.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz