Bistec ranchero - potrawka z wołowiny
Dziś wspomniane mięsko , które idealnie komponuje się z potrawką z fasoli. Bistec ranchera czyli inaczej stek ranczera to typowe danie meksykańskie i tak jak w przypadku Frijoles spotkać można wiele różnych jego wersji. Najczęstszą jest ta z ziemniakami, które ja pominęłam.
Do przygotowania będziemy potrzebować polędwicę wołową, ale można ją zastąpić wołowiną zrazową- trzeba będzie danie dłużej gotować aby mięso zmiękło.
Składniki:
(na 4 porcje)
400 g polędwicy wołowej
2 pomidory
1 zielona papryka
1 papryka jalapeńo
1 cebula
1 szklanka passaty
2 ząbki czosnku w plasterkach
olej do smażenia
sól
pieprz
liście kolendry
ewentualnie woda
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Polędwicę kroimy w cienkie kawałki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy.Dorzucamy czosnek. Smażymy ok. 1 minuty.
Jeśli używacie polędwicy to w tym momencie zdejmujemy ją razem z czosnkiem z patelni i doprawiamy pieprzem.
Jeśli zrazowej to zostawiamy na patelni.
Na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, papryki pokrojone w dowolne kawałki, pomidory pokrojone w kostkę. Smażymy przez chwilę po czym dolewamy passatę. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Jeśli dusimy z wołowiną zrazową, sprawdzamy miękkość mięsa.
Po tym czasie dorzucamy podsmażoną polędwicę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Z wierzchu posypujemy kolendrą.
Podajemy z frijoles oraz ryżem białym lub czerwonym.
Smacznego :-)
wygląda wyśmienicie :) w sam raz dla mojego Ukochanego :)
OdpowiedzUsuń