Sok z aronii
Nadszedł idealny czas na zbieranie aronii, choć niektórzy czekają do pierwszych przymrozków. Ja wolę jednak zbierać teraz kiedy jest słodka i niezbyt pomarszczona. To co proponuję to bardziej koncentrat soku- doskonale nadaje się do rozcieńczania w wodzie, herbacie, jako dodatek do budyniu czy kisielu. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C taki sok idealnie sprawdzi się przy przeziębieniach, witamina P zawarta w aronii zwalcza wolne rodniki i wspomaga profilaktykę nowotworową, bogactwo pozostałych składników odżywczy chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem czy chorobami oczu. To co? Do roboty :-)
Składniki:
3 kg owoców aronii
ok.30 dag cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Aronię myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i wodę i zaczynamy gotować. Gotujemy jakieś 30 minut aż aronia puści sok a cukier dobrze się rozpuści. Ilość cukru jest orientacyjna- wszystko zależy od tego jak słodkie macie owoce.
Pod koniec dolewamy sok z cytryny.
Aronię przelewamy przez gęste sitko a pozostałe na sitku owoce przecieramy za pomocą rózgi kuchennej/
Powstały sok przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 120 st. przez 30 minut.
Po otwarciu słoika sok przechowujemy w lodówce.
Smacznego i na zdrowie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz