Risotto z kurkami i szynką
Gdy doczekamy się w końcu wysypu kurek szybko pojawia się pytanie co jeszcze można z nimi zrobić poza zupą, sosem, octem, jajecznicą,pierogami.. Myślę, że risotto, do którego dodamy oprócz grzybów trochę szynki będzie strzałem w dziesiątkę. W wersji wegańskiej z szynki rezygnujemy,masło zastępujemy na przykład olejem kokosowym a parmezan płatkami drożdżowymi. U mnie powstał miks, bo na szczęście szynka hiszpańska i masło nie figurują na liście produktów zakazanych.
Składniki:
(na 3-4 osoby)
200 g ryżu arborio
500 g kurek
100 g jamón serrano+ 4 plastry
1 cebula
200 ml białego wytrawnego wina
ok.600 ml bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 łyżki płatków drożdżowych (nieaktywnych)
zielona pietruszka
3-4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucamy poszarpaną lub pokrojoną szynkę- 4 plastry odkładamy na potem.
Do cebuli z szynką dorzucamy grzyby i smażymy mieszając. Po 5 minutach dorzucamy ryż, wlewamy białe wino, zmniejszamy gaz i czekamy aż płyn się wchłonie.
Następnie dolewamy partiami wywar z jarzyn w takiej ilości żeby ryż się ugotował a danie miało kremową konsystencję. Trwa to ok.30 minut.
W razie potrzeby solimy i pieprzymy. Dokładamy masło i płatki drożdżowe mieszając delikatnie.
Na suchej patelni smażymy 4 plastry szynki tak aby powstały sztywne chipsy.
Wykładamy risotto na talerz, dekorujemy posiekaną drobniutko pietruszką i chipsami z szynki.
Smacznego :-)
W związku z wakacyjną przerwą zapraszam do lektury nowych przepisów pod koniec sierpnia :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz