Chłodnik z melona


Chyba nie ma lepszego orzeźwienia w upalne dni niż zimna zupa. zwłaszcza gdy jesteśmy w pracy. Na gazpacho przyjdzie pora później, ale dziś mam dla Was doskonałe połączenie warzywa i owocu w postaci płynnego eliksiru. Mowa o melonie i ogórku. Robi się ten chłodnik może 5 minut a efekt jest niebiański :-)

Składniki:

0,5 kg zielonego melon
30 dag ogórków
500 ml wody kokosowej
garść mięty

Wykonanie:

Melona roimy na pół, wydrążamy pestki a miąższ przekładamy do blendera. Ogórki obieramy, kroimy i dorzucamy do melona. Z mięty obieramy listki i dodajemy razem z wodą kokosową do pozostałych składników.
Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.  Uzyskany płyn wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy w schłodzone, można dodać po kostce lodu- albo w formie do picia albo do jedzenia łyżką.

Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger