Pieczeń z łopatki z grzybami leśnymi
Do przygotowania tego dania obiadowego możecie wykorzystać dowolne grzyby leśne lub ewentualnie pieczarki poza sezonem, choć lepsze i bardziej aromatyczne byłyby leśne mrożone.
Poza tym danie jest mało skomplikowane, ale bardzo smaczne a mięso soczyste i aromatyczne.
Składniki:
(na 4 porcje)
1 kg łopatki
główka czosnku
pęczek świeżego tymianku
1 duża cebula
0,5 kg grzybów
sól
pieprz
odrobina oleju
Wykonanie:
Mięso myjemy w zimnej wodzi i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy. Mięso nakłuwamy ostrym nożem i w każdą "dziurę" wpychamy jeden ząbek czosnku.
Następnie mięso nacieramy solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki.
W naczyniu żaroodpornym na dno wlewamy odrobinę oleju, następnie kładziemy cebulę, tymianek i grzyby. Na tym układamy mięso. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 2 godziny.
Tak przygotowaną pieczeń podajemy z młodymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną i na przykład z pieczonym buraczkiem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz