Kiszone warzywa
Nie wiem czy próbowaliście kisić coś innego niż ogórki. Jeśli nie to ten przepis jest właśnie dla Was. Dobór zawartości słoika jest absolutnie dowolny, chociaż niektóre warzywa jak na przykład brokuły jak dla mnie w wersji kiszonej smakują kiepsko. Ale kalafior, marchewka, cukinia są super. A zimą z łatwością można zrobić z tych kiszonek sałatkę do obiadu dodając odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę cynamonu i może pieprzu.
Składniki:
młoda marchewka
kalafior
po 1 papryczce chili na słoik
4 ząbki czosnku na słoik
sól niejodowana
koper ogrodowy
zimna woda
Wykonanie:
Z kalafiora wydzielamy różyczki, marchewkę obieramy i kroimy na podłużne kawałki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.Czosnek obieramy.
Do każdego litrowego słoika wkładamy po 4 ząbki czosnku i jednej papryczce chili. Następnie dokładamy pokrojone warzywa. Na koniec wkładamy koper tak aby kwiatostan był na górze i zakrywał warzywa.
Do każdego słoika sypiemy po 1 płaskiej łyżce soli niejodowanej, zalewamy wszystko zimną wodą i zakręcamy słoiki.
Jeśli po jakimś czasie ze słoików zacznie wyciekać woda-nie przejmujcie się. To naturalny proces.
Smacznego :-)
Wygląda super. A czy próbowalaś z cukinią?
OdpowiedzUsuńJeszcze nie, ale wydaje mi się, że cukinia może być trochę za miękka chyba że użyjesz młodej i że skórką. Ale robiłam fasolkę szparagową i wychodzi bardzo smaczna
UsuńOk spróbuje z fasolką . Dziękuje
OdpowiedzUsuńSałatka wyszła pyszna . Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😀
OdpowiedzUsuń