Ogórki konserwowe
Wraz z nadejściem jesieni zaczynam sezon na przetwory ogórkowe. Jednym z moich ulubionych są ogórki konserwowe z dodatkiem marchewki i czosnku. Są słodko-winne, chrupkie, jędrne, aromatyczne. Zdecydowanie lepsze niż sklepowe. Trudno jest mi dokładnie określić ile ogórków potrzeba na zrobienie 4 litrowych słoików- zazwyczaj kupuję ogórki w ilościach hurtowych a do jednego słoika upycham 6-8 ogórków średniej wielkości. Podam natomiast proporcje zalewy, która starcza na wspomniane 4 słoiki.
Zalewa:
1 szklanka
octu 10%
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
Dodatkowo do każdego słoika:
kwiat kopru ogrodowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 marchewki, łyżeczka gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe.
Wykonanie:
Słoiki wyparzamy, ogórki myjemy.
Do każdego słoika ciasno upychamy ogórki. Marchewkę kroimy w słupki lub plastry i dokładamy do ogórków. Czosnek obieramy z łupinek i również umieszczamy w słoiku. Dosypujemy pozostałe przyprawy a na górę upychamy kwiat kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy i wlewamy do ogórków. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika, który następnie ustawiamy na 110 stopni i trzymamy tam ogórki 10 minut od momentu osiągnięcia pożądanej temperatury.
Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam ogórki do wystygnięcia.
Smacznego:-)
Gdyby było Wam mało przetworów to polecam przepis na ogórki z chili i czosnkiem: TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz