Paprykarz wegetariaski
Po świętach została mi nadwyżka różnych produktów więc puściłam wodze fantazji i część z nich zutylizowałam w kuchni tworząc przeróżne dania z resztek. Tak też powstał ten wegetariański paprykarz- z resztek na sałatkę jarzynową. Jest zaskakująco wilgotny, aromatyczny i pyszny.
Składniki:
100 g ugotowanego brązowego ryżu
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 czerwona cebula
1 spory por
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
tymianek
bazylia
olej do smażenia (2-3 łyżki)
1 łyżka masła
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i por. Podsmażamy mieszając. Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno paprykę oraz startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wlewamy pomidory, dodajemy troszkę soli, sporo pieprzu, tymianku i bazylii, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 40 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy , łyżkę masła i ewentualnie jeszcze odrobinę przypraw.
Łączymy z ugotowanym wcześniej ryżem.
Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.
To znakomite smarowidło na chleb, ale można je wykorzystać również w nieco inny sposób, ale o tym kiedy indziej.
Smacznego :-)
Wygląda bardzo smacznie... niczym sałatka ;)
OdpowiedzUsuń