Lachspudding czyli szwedzka zapiekanka z łososiem
Ta szwedzka zapiekanka jest jedną z moich ulubionych i zadowoli każdego miłośnika ziemniaków i ryb. Troszkę ją udoskonaliłam- w oryginalnym przepisie nie ma sera a ja jednak lubie jak coś się w zapiekance ciągnie. Oczywiście nie jest to element niezbędny więc kto dba o linię może z niego zrezygnować.
Składniki:
0,5kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg filetów z łososia (atlantyckiego, bałtyckiego)
3 jajka
250 ml mleka
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
3 łyżki masła
1 łyżka posiekanego koperku
50 g startego żółtego sera
Wykonanie:
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wykładamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Solimy je i pieprzymy. Na ziemniaki wykładamy pokrojoną w cienkie paski rybę. Potem kolejna warstwa ziemniaków, które solimy, ryba i na koniec znów ziemniaki. Jeśli bardzo lubimy koperek, możemy posypywać nim warstwy ryby z ziemniakami.
Jajaka bełtamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na zapiekankę. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upływie 45 minut wyłączamy piekarnik, posypujemy zapiekankę żółtym serem i pozostawiamy w piekarniku jeszcze na 10 minut. Przygotowujemy sos- roztapiamy w rondelki masło i dodajemy do nieo koperek. Polewamy tym zapiekankę i serwujemy.
Smacznego :-)
Super! Jakie proste,a przy tym na pewno pyszne.Zrobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń