Kaczka pieczona z jabłkami i czosnkiem
Składniki:
4 kacze udka (po jednym na osobę)
2 duże jabłka (najlepsza Reneta)
6-8 ząbków czosnku w łupinie
sól
pieprz
Wykonanie:
Udka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem.
W dużym naczyniu żaroodpornym na dnie układamy pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka- bez pestek i bez skóry i ząbki czosnku.Na to kładziemy udka skórą do góry. Całość przykrywamy i wstawiamy na 2,5 godziny do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze około pół godziny polewając kilkakrotnie wytopionym z kaczki tłuszczme. Chodzi o to żeby skórka się przypiekła, ale nie wyschła.
Podajemy z ziemnakami, sałatą, buraczkami.
Smacznego :-)
Bardzo smakowicie wygląda ta kaczka. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa:-)
Usuńbardzo smacznie kaczka się prezentuje. Dodatek czosnku i jabłek mnie zachwyca. juz sobie zwuzualizowałam aromat (y)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Osobiście uwielbiam pieczony czosnek, jest zupełnie inny niż smażony
Usuń