Najprostszy serek jogurtowy
Składniki:
(na około 60-70 dag serka)
1 litr jogurtu
Wykonanie:
Sitko wyłożone gazą umieszczamy na garnku. Na gazę wylewamy jogurt, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Wyciągamy gotowy serek.
Do takiej podstawowej bazy możemy już nic nie dodawać, ale można też pokusić się o lekko bliskowschodnią nutę.
W tym celu do serka dodajemy szczyptę kurkumy, szczyptę kuminu,1/2 łyżeczki miodu i kilka kropel soku z limonki. Oczywiście składnikami można manewrować aż do uzyskania smaku, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Bądźcie jednak ostrożni z kuminem i kurkumą, bo ciężko zabić ich smak gdy przesadzimy.
Przyprawiony serek dokładnie mieszamy. Jest świetny na kanapki albo jako dip do surowych warzyw czy paluszków z ciasta francuskiego.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz