Najprostszy serek jogurtowy



To jedyny znany mi serek, który robi się sam. Nie trzeba niczego podgrzewać, dolewać,odcedzać. Warunkiem dobrego smaku jest jednak odpowiedni jogurt. Idealnie, jeśli zrobicie sami w domu. Ale jeśli  komuś się nie chce, co w pełni rozumiem, albo nie macie odpowiednich składników, to wystarczy poszukać jogurtu, w którym oprócz mleka będą tylko bakterie jogurtowe. Oprócz jogurtu potrzebny będzie też garnek, sitko i gaza.

Składniki:
(na około 60-70 dag serka)

1 litr jogurtu

Wykonanie:

Sitko wyłożone gazą umieszczamy na garnku. Na gazę wylewamy jogurt, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Wyciągamy gotowy serek.
Do takiej podstawowej bazy możemy już nic nie dodawać, ale można też pokusić się o lekko bliskowschodnią nutę.
W tym celu do serka dodajemy szczyptę kurkumy, szczyptę kuminu,1/2 łyżeczki miodu i kilka kropel soku z limonki. Oczywiście składnikami można manewrować aż do uzyskania smaku, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Bądźcie jednak ostrożni  z kuminem i kurkumą, bo ciężko zabić ich smak gdy przesadzimy.
Przyprawiony serek dokładnie mieszamy. Jest świetny na kanapki albo jako dip do surowych warzyw czy paluszków z ciasta francuskiego.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger