Zapiekanka z ciasta francuskiego z tuńczykiem, jajkiem i warzywami
Ta zapiekanka została ochrzczona przez moich siostrzeńców mianem pizzy francuskiej i choć panowie liczą sobie zaledwie po kilka lat, każdy z nich zjadł 3 porcje, co jest nie lada wyczynem. W zasadzie do środka włożyć można wszystko, byleby nie było zbyt płynne. Na pewno lepiej też, żeby to co wkładamy nie było surowe, gdyż ciasto francuskie piecze się szybko i farsz mógłby wyjść niedopieczony.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
4 jajka na twardo
2 puszki tuńczyka (odsączonego z zalewy)
2 duże czerwone papryki
2 cebule
4 pomidory lub 1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść oliwek
oliwa do smażenia
pęczek zielonej pietruszki
sól
pieprz
jajko surowe do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę na złoty kolor, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażamy ok 2-3 minuty, dodajemy pokrojone pomidory, posiekane oliwki, tuńczyka i całość dusimy ok.5-10 minut żeby odparować wodę z pomidorów. Na końcu dodajemy pokrojone jajka, posiekaną zieloną pietruszkę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Jeśli farsz jest zbyt wodnisty, przekładamy go na sitko. Jeśli nie, zostawiamy na patelni do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, na nim układamy farsz zostawiając wolne ranty. Przykrywamy drugim arkuszem, brzegi zwijamy do środka i mocno dociskamy.
Na środku ciasta robimy nożem krzyżyk i wywijamy nacięte ciasto na zewnątrz- chodzi o to, żeby para miała ujście podczas pieczenia.
Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem. Można z wierzchu posypać suszonymi ziołami i np. solą gruboziarnistą.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (15-20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz