Dal Bhat z bakłażanem



Nie będę rozpisywała się o pochodzeniu tej potrawy i sposobie jedzenia, bo moja wersja nie jest taką typową, tradycyjną. To bardziej wariacja na temat, w dodatku trochę na skróty, gdyż skorzystałam z gotowca w postaci czerwonej pasty curry. No cóż-nie zawsze mamy czas na robienie wszystkiego od podstaw więc tym razem zostawmy wyrzuty sumienia za kuchennymi drzwiami.  Ten Dal jest całkowicie wegański, masło widoczne na ryżu to moja słabość, którą weganie mogą pominąć lub zastąpić odrobiną tłuszczu roślinnego.

Składniki:
(na 6-8 porcji)

4 bakłażany
4 czerwone cebule
4-6 ząbków czosnku
50 ml oleju roślinnego
2 czubate łyżki gotowej czerwonej pasty curry
kawałek imbiru wielkości kciuka
sól
chili (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
300 g  czerwonej soczewicy
0,5 l wody
2 łyżeczki koncentratu bulionowego
kolendra do przybrania

Wykonanie:

I etap: 
Bakłażany myjemy, kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Bakłażana i cebulę wrzucamy na dużą blachę, dodajemy czosnek (w łupinie), imbir (pokrojony na grubsze plastry), olej, pastę curry i ok. łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby pasta pokryła warzywa. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.
Warzywa możemy przygotować dzień wcześniej.

II etap: 
Do dużego, płaskiego garnka wsypujemy soczewicę (jeśli używamy naturalnej, trzeba ją namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej  przez noc), dolewamy wodę oraz koncentrat bulionowy i gotujemy jakieś 10 minut. Następnie dorzucamy upieczone warzywa ( z czosnku ściągamy łupinki), kurkumę, sproszkowany imbir i ewentualnie chili. Dusimy wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem aż soczewica zrobi się miękka czyli ok. 10-15 minut- naturalna będzie się gotowała nieco dłużej. Od czasu do czasu zamieszajmy i w razie czego uzupełnijmy niedobór wody.
Przed podaniem dobrze jest wyłowić i usunąć kawałki imbiru.

Podajemy posypane kolendrą z ryżem na sypko lub/ i plackami chapati.
Przepis na ryż znajdziecie TUTAJ
a na placki TUTAJ






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger