Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora


Po Świętach na pewno większość z Was nie myśli o jedzeniu, lecz mimo to chciałabym dziś zaproponować coś lekkiego, pożywnego i oczywiście smacznego i prostego. Tyle tytułem wstępu.

Składniki:

1 średniej wielkości kalafior
2-3 łodygi selera naciowego
100 g podpieczonych orzechów laskowych
kilka pokrojonych drobno daktyli
pęczek pietruszki
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Dressing:

2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki porto
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny do smaku
1/2  łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy. Kalafiora myjemy, rozdzielamy na mniejsze części, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora polewamy olejem, posypujemy sola i pieprzem i mieszamy wszystko tak, aby cały kalafior był w oleju, soli i pieprzu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kalafiora 10-15 minut. Należy sprawdzać, bo bardzo łatwo przedobrzyć i kalafior zrobi się bardzo miękki.
Po upieczeniu studzimy i przekładamy do docelowej salaterki. Następnie dodajemy do kalafiora cienki pokrojone łodygi selera naciowego, posiekane orzechy, daktyle i natkę pietruszki. Całość polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger