Ciasto z białej czekolady (bez pieczenia)



Kremowa, muślinowa konsystencja, delikatny smak, wyważona słodycz- to właśnie ciasto z białej czekolady, idealne na świąteczny stół. W dodatku prościutkie w wykonaniu i nie wymaga użycia żadnych skomplikowanych składników czy dodatków. Przepis znalazłam na youtube, robiła go jakaś południowoamerykańska gospodyni domowa, także pomimo najszczerszych chęci nie podam dokładnego źródła.

Składniki na spód:
(blaszka o średnicy 20-23cm)

200g ciastek typu digestive
1 łyżeczka cynamonu
80 g masła

Składniki na masę z białej czekolady:

2x 200 ml kremówki
100 g białej czekolady +50g białej czekolady do dekoracji
100 g cukru pudru
4 białka
szczypta soli
10 g ( 2 łyżeczki) żelatyny rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny*

Wykonanie:

Ciastka rozdrabniamy na proszek, mieszamy z masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciastka z masłem i ugniatamy dokładnie tak, aby całe dno było pokryte masą ciasteczkową. Następnie blaszkę umieszczamy w lodówce.
W dość dużym rondlu podgrzewamy 200 ml kremówki a gdy przy ściance garnka zaczną się pojawiać bąbelki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszając dalej podgrzewamy. Po około 2 minutach dorzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją nadal mieszając. Następnie wyłączamy gaz i studzimy masę. 
W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę soku z cytryny i cukier puder.
W trzecim naczyniu ubijamy 200 ml kremówki na sztywno.
Ostatnią czynnością będzie połączenie zawartości trzech naczyń. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy partiami kremówkę mieszając tak aby składniki dokładnie się połączyły i to samo robimy z pianą z białek.
Gdy wszystko jest już starannie  delikatnie wymieszane, przelewamy masę na ciasteczkowy spód, całość dokładnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Po upływie 4 godzin ścieramy na tarce białą czekoladę i posypujemy wierzch ciasta.

* jeśli nie przepadacie za cytrynowym posmakiem w cieście zrezygnujcie z soku z cytryny.












  

3 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger