Makaron z bakłażanem i mango


Tak jak obiecywałam dziś dalej eksperymentujemy z mango, w daniu głównym oczywiście.
Potrawa jest  wegańska, bezglutenowa, bardzo lekka i pyszna.
Przesmażenie bakłażana wymaga trochę cierpliwości gdyż należy to robić partiami, ale potem jest już z górki.
W takim razie do dzieła:-)

Składniki:
(na 2 porcje)

100 g makaronu ryżowego/gryczanego/pszennego

2 bakłażany
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula w piórkach
1 mango pokrojone w kostkę
1 papryczka chili w plasterkach
2 zgniecione ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
garść liści bazylii

Wykonanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Bakłażana kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju- robimy to partiami- i odkładamy na talerz.
Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy chili, czosnek i cebulę.
Następnie dorzucamy czerwoną paprykę pokrojoną w małe kawałki. Smażymy mieszając około minuty.
Następnie na patelnie dorzucamy bakłażana, makaron, sos sojowy, ocet i cukier. Dalej smażymy mieszając około minuty. Na sam koniec dodajemy mango i bazylię.
Podgrzewamy dosłownie chwilkę i możemy podawać.

Smacznego :-)



3 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger