Zimowa sałatka z kapusty i mango


Od jakiegoś czasu mango wysunęło się na pierwsze miejsce na liście moich ulubionych produktów. Dlatego też ten i następny wpis będą związane właśnie z tym owocem tyle, że przygotowanym raz na zimno a raz na ciepło.
Ta sałatka może być składową obiadu- na przykład do mięsa czy ryby z grilla lub pieca i pieczonych ziemniaków  lub  może stanowić samodzielne danie jako przystawka. Jest to fajna alternatywa dla sałatek z majonezem- jest lekka, chrupka, słodko-ostra.
Jeśli podacie ją dzieciom proponuję pominąć chili w płatkach i chili świeże. A dla dorosłych doprawcie według własnego uznania.


Składniki:

mały kawałek*białej kapusty
mały kawałek* czerwonej kapusty
1/2 kapusty pak choi
1 mango
50 g prażonych orzechów włoskich, pekan lub laskowych
garść listków mięty
garść listków kolendry
1 czerwone chili opcjonalnie

dressing:

sok z 2 limonek
2 łyżki oleju sezamowego
5 łyżek syropu klonowego
1 trawa cytrynowa posiekana
1/2  łyżeczki chili w płatkach opcjonalnie
2 łyżki neutralnego oleju

* mały kawałek to ok.1/8 główki kapusty

Wykonanie:

Składniki dressingu poza olejem neutralnym umieszczamy w rondelku i redukujemy płyn o połowę na wolnym ogniu. Studzimy i przecedzamy. Następnie dodajemy olej.

Kapustę białą i czerwoną drobno szatkujemy na szatkownicy lub tarce.
Kapustę pak choi drobno siekamy.
Mango kroimy w zapałki a chili w plasterki.

Pokrojone warzywa i mango przekładamy do miski, dorzucamy uprażone orzechy, miętę, kolendrę oraz dolewamy dressing.

Jeśli zrobicie tą sałatkę na jakąś imprezę czy przyjęcie to lepie dressing dodać tuż przed podaniem sałatki. Będziemy mieć pewność, że warzywa nie stracą swojej chrupkiej konsystencji.
Mieszamy i podajemy.

Smacznego :-)








1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger