Makaron z bakłażanem i mango
Tak jak obiecywałam dziś dalej eksperymentujemy z mango, w daniu głównym oczywiście.
Potrawa jest wegańska, bezglutenowa, bardzo lekka i pyszna.
Przesmażenie bakłażana wymaga trochę cierpliwości gdyż należy to robić partiami, ale potem jest już z górki.
W takim razie do dzieła:-)
Składniki:
(na 2 porcje)
100 g makaronu ryżowego/gryczanego/pszennego
2 bakłażany
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula w piórkach
1 mango pokrojone w kostkę
1 papryczka chili w plasterkach
2 zgniecione ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
garść liści bazylii
Wykonanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Bakłażana kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju- robimy to partiami- i odkładamy na talerz.
Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy chili, czosnek i cebulę.
Następnie dorzucamy czerwoną paprykę pokrojoną w małe kawałki. Smażymy mieszając około minuty.
Następnie na patelnie dorzucamy bakłażana, makaron, sos sojowy, ocet i cukier. Dalej smażymy mieszając około minuty. Na sam koniec dodajemy mango i bazylię.
Podgrzewamy dosłownie chwilkę i możemy podawać.
Smacznego :-)
Ooo, pysznie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść. :-) Lubimy takie pikantne, chińskie smaki.
OdpowiedzUsuńo z książki Jerozolima
OdpowiedzUsuń