Wegański krem czekoladowy
Trwa karnawał, niedługo śledzik a na końcu Walentynki. Pomyślałam sobie, że taki pyszny krem zrobiony własnoręcznie przez panów byłby miłym akcentem w tym dniu zakochanych. Bo która z nas nie lubi być rozpieszczana i zaskakiwana?
Krem przygotowuje się szybko i jest w 100 % wegański.
Można wzbogacić go alkoholem- na przykład likierem Cointreau jeśli dodajecie skórkę z pomarańczy i jeśli lubicie połączenie czekolady i trunku.
Obecność skórki pomarańczowej nie jest konieczna, można użyć malin-najlepiej świeżych a likier pomarańczowy zastąpić jakąś aromatyczną nalewką.
Składniki:
(na 2 duże porcje)
1 duże dojrzałe awokado
1 duży dojrzały banan
50 g roztopionej czekolady gorzkiej
50 g daktyli bez pestek
1 łyżka kakao
10 ml esencji waniliowej
skórka z jednej pomarańczy*
2 łyżki likieru lub nalewki*
50-100 ml syropu klonowego
mleko roślinne do rozrzedzenia
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Jeśli daktyle nie są miękkie, namaczamy je przez chwilę we wrzątku po czym odsączamy.
Z awokado wyciągamy miąższ, wkładamy go do kielicha blendera, dodajemy daktyle.
Zaczynamy miksować dodając stopniowo banana, roztopioną czekoladę, kakao w proszku, esencję waniliową,skórkę z pomarańczy (opcjonalnie) i syrop klonowy.
Jeśli konsystencja będzie dla Was za gęsta, dolewajcie po troszku mleka roślinnego aż do uzyskania pożądanej struktury.
Przekładamy krem do pucharków, dekorujemy skórką z pomarańczy i orzeszkami.
Schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Smacznego :-)
Super przepis, to musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuń