Churros
Chocolate con churros to sztandarowy deser hiszpański podawany głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ponieważ jednak cieszy się dużą popularnością wśród turystów można go skosztować przez cały rok w niektórych cukierniach czy restauracjach. W Barcelonie zjemy churros w Els 4 Gats, więcej o tym magicznym miejscu możecie przeczytać na tym blogu .
My dzisiaj zajmiemy się domowym wyrobem churros jako że jutro jest tłusty czwartek :-)
Tradycyjnie churros podaje się z gorącą czekoladą, ale jeśli chcecie kontrolować w tym dniu kalorie to zastąpcie czekoladę dobrą kawą.
Niezbędnym elementem do wykonania tych ciastek jest szpryca lub maszynka do wyciskania ciastek- najlepiej metalowa, bo ciasto jest gęste.
Rękaw cukierniczy raczej się nie nadaje- wiem, bo sprawdziłam- pęka niestety.
A cała reszta to bułka z masłem.
Składniki:
(na 2-6 porcji)
300 g mąki pszennej
450 ml wody
1 łyżeczka soli
cukier do obsypania
olej do smażenia
Wykonanie:
W szerokim rondlu zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy będzie wrzała, wyłączamy gaz i wsypujemy do wrzątku mąkę. Mieszamy drewnianą szpatułką.
Następnie przekładamy masę do wyciskacza do ciastek.
Churrosy wyciskamy na papier do pieczenia- mogą to był długie rurki, trzeba je tylko potem pociąć nożem na krótsze kawałki.
W rondlu rozgrzewamy olej i partiami smażymy churros na złoty kolor. Trwa to około 1 minuty na partię ciastek.
Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy churros na talerz wyłożony papierem kuchennym aby odsączyć ciastka z nadmiaru oleju.
Na koniec posypujemy churros cukrem.
Czekolada:
500 ml mleka (może być roślinne)
100 g gorzkiej czekolady
cukier do smaku (1-2 łyżki)
Wszystko podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników.
Podajemy z churros.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz