Ryba w czerwonym sosie


Jeśli lubicie lekko orientalne smaki to ten przepis jest dla Was. Sama ryba nie ma tu wielkiego znaczenia, to sos jest  głównym bohaterem. Także możecie użyć dowolnych gatunków, nawet różnych- najlepiej bez ości. Ja przyrządziłam filety z łososia i polędwicę z dorsza. Im grubsze kawałki ryby, tym lepiej.
Do panierowania użyłam mąki z cieciorki dzięki czemu mamy danie bezglutenowe, ale możecie oczywiście zastosować również zwykłą mąkę pszenną.
Potrawa jest banalnie prosta a efekt robi wrażenie.

Składniki:

4-5 filetów z dowolnej ryby
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia

sos:

4 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oleju
100-150 ml wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
sól i pieprz

Wykonanie:

W malakserze umieszczamy czosnek, kminek, słodką paprykę,kumin, pieprz kajeński, cynamon,olej, cukier i miksujemy wszystko na gładką pastę.

Rybę myjemy, osuszamy papierem, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę na złoto z każdej strony.
Odkładamy na talerz.
Jeśli na patelni pozostało trochę mąki, usuwamy ją.
Wlewamy na patelnię 2-3 łyżki oleju, rozgrzewamy i dodajemy pastę. Smażymy chwilę mieszając. Następnie dolewamy wodę i dodajemy koncentrat-może pryskać.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wkładamy do sosu kawałki ryby.
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok.5 minut.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem, opiekanymi ziemniakami lub tylko z jarzyną.

Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger