Quesadilla z chorizo
Potrawy meksykańskie dość regularnie pojawiają się na moim stole, choć w tym wypadku to trochę mariaż kuchni meksykańskiej z hiszpańską a wszystko za sprawą pęta chorizo prosto z Andaluzji, które dostałam w prezencie.
Z braku czasu poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych tortilli co znacznie skróciło czas przygotowania.
Taką quesadillę można podać z dowolnym sosem np. chipotle, guacamole, chimichuri , pico de gallo czy najzwyklejszym majonezem. U mnie wygrał sos guacamole, przepis na niego znajdziecie TUTAJ
Składniki:
(na 4 osoby)
4 tortille
200 g sera cheddar
240 g chorizo
2 duże papryki
odrobina pikantnej wędzonej papryki
szczypta soli
2x1 łyżka oleju roślinnego
Wykonanie:
Chorizo kroimy w dość cienkie plasterki a paprykę w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę, wrzucamy chorizo i przesmażamy mieszając ok.2 minuty. Następnie dodajemy paprykę, szczyptę soli i wędzoną paprykę. Przekładamy do miski.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Na połowie każdej tortilli układamy trochę sera, 1/4 mieszanki papryki z chorizo i ponownie trochę sera.
Tortillę składamy na pół i smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron po 1 minucie dociskając tortillę z góry aby roztopiony ser posklejał składniki.
Podajemy z sosem.
Smacznego :-)
bardzo fajne, robimy zatem w domku
OdpowiedzUsuń