Wegańska zupa z opieniek
Zupa z opieniek jest jedną z moich ulubionych i tak się szczęśliwie składa, że właśnie mamy pełnię sezonu na te urocze grzybki.
W wersji tradycyjnej robi się ją na wywarze wołowym. Ja za nim nie przepadam i dlatego robię ją na zwykłym wywarze z jarzyn.
Nie zabielam jej również śmietaną, choć oczywiście można.
Masło podane w przepisie weganie zastępują olejem kokosowym lub innym tłuszczem roślinnym.
Składniki:
1 kg kapeluszy opieniek
3 litry bulionu warzywnego
2 duże cebule
0,5 kg ziemniaków
100 g masła/ oleju kokosowego
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżeczka cuktu
sól
pieprz
zielona pietruszka
Tak wygląda opieńka miodowa:
Wykonanie:
Kapelusze grzybów dokładnie myjemy i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut.
Następnie przekładamy je do bulionu warzywnego i gotujemy na średnim ogniu 1 godzinę.
Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, resztę warzyw utylizujemy np. robiąc sałatkę jarzynową.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Po 30 minutach gotowania zupy dodajemy do niej marchewkę (ugotowaną) i ziemniaki (surowe).
Pod koniec gotowania siekamy drobniutko cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na maśle lub oleju wraz z 1 łyżeczką cukru. Gdy będzie złota, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy do niej łyżkę mąki ryżowej i przesmażamy całość mieszając przez 30 sekund.
Następnie dodajemy cebulę do zupy i mieszamy dokładnie.
To taka bezglutenowa zasmażka, która nieco zagęści zupę.
Podajemy z zieloną pietruszką.
Smacznego :-)
Właśnie szukałam jakiegoś pomysłu na opienki bo tegoroczny sezon grzybowy wyczerpał już wszystkie moje przepisy. Zaraz zabiorę się do jej zrobienia. Mam akurat gotowaną marchewkę z wczoraj więc nie będę gotować bulionu tylko użyje tego gotowego z butelki od Krakusa. Dziękuję bardzo za fajny przepis !
OdpowiedzUsuńdzięki, pozdrawiam :-)
Usuńpysznie aromatyczna :) mniam
OdpowiedzUsuń