Miecznik z grilla z warzywami
Miecznik jest u nas chyba mało popularną rybą. A szkoda, bo ma kapitalne, zwarte mięso, mało ości, szybko się przyrządza i doskonale smakuje.
Poza tym z ciekawostek miecznik to najszybsza ryba, potrafi pływać z prędkością 100km/h, a jeśli nie brakuje jej pożywienia może mieć długość ponad 4 metry i ważyć ok.600 kilogramów.
W Bałtyku nie występuje, bo nie ma tu dla niej pożywienia.
Ale na szczęście można ją kupić w postaci mrożonej w formie steków.
Składniki:
2 steki z miecznika
1 małą cukinia żółta
1 małą cukinia zielona
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz
odrobina świeżej mięty
sok z cytryny
Wykonanie:
Miecznika rozmrażamy, osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie posypujemy solą i pieprzem.
Odstawiamy na jakieś pół godziny.
W tym czasie rozgrzewamy patelnie grillową i układamy na niej pokrojone w grube plastry cukinie, paprykę w kawałkach oraz cebulę w krążkach.
Możemy warzywa delikatnie skropić oliwą oraz doprawić solą i pieprzem.
Warzywa grillujemy z obydwu stron.
Gotowe warzywa przekładamy do salaterki, doprawiamy oliwą, cytryną i listkami mięty.
Na patelni grillowej umieszczamy steki z miecznika. Smażymy z jednej strony jakieś 2-3 minuty - czas smażenia zależy od grubości kawałków ryby) po czym przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę.
Podajemy z sałatką z grillowanych warzyw.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz