Marynowana karkówka z pieca/ z grilla
Po chwili przerwy wracam do Was z pyszną propozycją obiadową. Karkówka jest powszechnie lubianą częścią świnki. Przepis, który dziś zaproponuję może być wykorzystany albo na grillu albo w piekarniku, nie polecam jednak patelni grillowej gdyż marynata zawiera sporo miodu, który lubi się na patelni przypalać.
Składniki marynaty:
10 łyżek ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki oleju roślinnego
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 kg karkówki pokrojonej w plastry
Wykonanie:
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Wkładamy do niej karkówkę tak, aby każdy kawałek mięsa był starannie oblany marynatą.
Wstawiamy mięso do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na 24.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Karkówkę wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy około godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrycie aby mięso ładnie się zrumieniło.
Podajemy z ryżem i dowolną jarzyną.
W przypadku przyrządzania karkówki na grillu układamy mięso na specjalnych tackach, które umieszczamy na ruszcie grilla. Pieczemy z dwóch stron aż do uzyskania pożądanej konsystencji mięsa. Można w trakcie pieczenia dodatkowo smarować karkówkę pozostałą marynatą.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz