Pieczone ziemniaki z ziołami
Uwielbiam ziemniaki, najbardziej właśnie takie pieczone z dobrze przyrumienioną skórką i miękkim środkiem, obsypane ziołami i oblane tłuszczem. I nic na to nie poradzę:-)
Można je zrobić zarówno z ziemniaków surowych jak i wcześniej gotowanych. Jeśli użyjemy surowych pamiętajmy żeby je odpowiednio dosolić w trakcie pieczenia.
Natomiast jeśli będziecie je wcześniej gotować, warto do gotowania dodać łyżeczkę cukru (oprócz soli)- będą się wtedy ładniej spiekać w piekarniku.
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok.1 łyżeczki soli
garść świeżej szałwii
łyżeczka tymianku
szczypta rozmarynu
ok.100 ml octu balsamicznego (gęstego)
pieprz do smaku
100-150 ml oleju z pestek winogron
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w równe kawałki i umieszczamy na blaszce.
Dodajemy olej, sól i zioła i dokładnie mieszamy z ziemniakami. Całość polewamy połową octu balsamicznego i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.-czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości ziemniaków-im mniejsze tym krócej. W czasie pieczenia mieszamy kilkakrotnie dolewając ocet balsamiczny.
Gdy ziemniaki są już miękkie włączamy funkcję grill i podpiekamy je jeszcze jakieś 5 minut.
Podajemy z listkiem szałwii i kroplami octu.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz