Guacamole
Jak wiecie wpisy na moim drugim, turystyczno-gastronomicznym blogu (najnowszy wpis o San Diego i Tijuanie TUTAJ) są powiązane z moją działalnością kulinarną stąd akurat dziś przepis na guacamole. Na szczęście nie jest to dodatek sezonowy a składniki można kupić przez okrągły rok. Poza tym awokado- z którego robi się guacamole- jest bardzo zdrowe. Także zachęcam do spróbowania. Przygotowanie zajmuje jakieś 5 minut, wystarczy nóż, widelec i miseczka.
Podstawą jest dojrzałe awokado- najlepiej kupić twarde, owinąć w gazetę i schować do szuflady ( w ciemne miejsce). Po kilku dniach będzie idealnie kremowe.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1/2 czerwonej cebuli
1 pomidor
1 papryczka jalapeńo lub serrano
sok z 1/2 limonki
sól do smaku
garść listków kolendry
Wykonanie:
Wyciągamy miąższ z awokado i rozgniatamy go widelcem. Cebulę, pomidora, papryczkę i kolendrę siekamy drobno i dodajemy do awokado. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i sokiem z limonki. Przechowujemy w lodówce.
To doskonały dodatek do chleba, mięsa, tortilli (meksykańskiej) burrito, krewetek....
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz