Faszerowane pieczarki z patelni



Faszerowane pieczarki są świetną propozycją na karnawałowe imprezy. Można podawać je na ciepło i na zimno. Jako farsz może posłużyć cokolwiek co mamy pod ręką plus odrobina sera i wykwintna przekąska gotowa. I nie potrzebujemy odmiany Portobello, wystarczą zwykłe białe.

Składniki:

10 sporych pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
5-6  suszonych pomidorów z zalewy
łyżka siekanej pietruszki
pieprz
ząbek czosnku
20g startego parmezanu lub innego twardego sera


Wykonanie:

Pieczarki myjemy. Odcinamy nóżki, które dość drobno siekamy. To samo robimy również z dwoma pieczarkami. Do nadziewania zostaje na 8 kapeluszy.
Na patelni rozgrzewamy olej, siekamy drobno cebule i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekane pieczarki, smażymy dalej aż zmiękną, dodajemy posiekane suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Jeśli jest taka potrzeba możemy całość dosolić.
Wyłączamy gaz, do farszu dodajemy natkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Farszem nadziewamy pieczarki (dość ciasno) i tak przygotowane kapelusze układamy na patelni. Podlewamy całość zalewą z suszonych pomidorów, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok.15 minut.
Pod koniec posypujemy kapelusze startym parmezanem i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na około 2-3 minuty. Przed podaniem można pieczarki udekorować dodatkową szczyptą sera.

Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Bardzo fajna przekąska, wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza przekąska ever, po prostu rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger