Rolada czekoladowo-śmietankowa
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
A skoro stary skończyliśmy słodkim przepisem to i nowy takim zaczniemy. To bardzo prosta rolada, poradzi z nią sobie nawet początkujący miłośnik gotowania. Nie jest za sucha, nie jest też zbyt słodka. Idealnie pasuje na podwieczorek do kawy .
Składniki:
6 białek
6 żółtek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier po łyżce, następnie żółtka po jednym (wszystko nie przerywając ubijania). Zmniejszamy obroty i dodajemy przesiane obydwie mąki oraz kakao.
Blaszkę o wymiarach 43x35 smarujemy masłem, wykładamy papierem i na papier rozlewamy masę biszkoptową rozsmarowując ją równo po całym papierze.
Pieczemy 5-7 minut w 200 stopniach- do suchego patyczka.
Upieczoną i jeszcze gorącą zwijamy w rulon razem z papierem wzdłuż dłuższego boku, owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krem:
500 g mascarpone
250 ml kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
50 g startej gorzkiej czekolady
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy mascarpone i cukier, dolewamy kremówkę. Miksujemy aż masa zgęstnieje (ok.1 minuty). Do gotowego kremu dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką.
Składniki polewy roztapiamy w garnku na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Studzimy
Wystudzony biszkopt rozwijamy smarujemy kremem zostawiając 2-3 łyżki kremu.
Zwijamy roladę jednocześnie usuwając papier do pieczenia.
Roladę z wierzchu smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy polewą.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz