Wegetariańskie gołąbki
Robiąc gołąbki zawsze przygotowuję przynajmniej dwa rodzaje farszu- jeden tradycyjny z mięsem a drugi warzywny. Jak zapewne pamiętacie jakiś czas temu przygotowywałam paprykarz warzywny- zrobiłam go całkiem sporo i to co nie zostało zjedzone od razu wykorzystałam do gołąbków.
Składniki:
1 duża kapusta
paprykarz warzywny- przepis znajdziecie TUTAJ
koperek
0,5l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
1 szalotka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
olej
sól
pieprz
ocet balsamiczny
Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb, umieszczamy ją w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy aż liście zaczną samodzielnie odchodzić.
Odcedzamy, obieramy z liści i faszerujemy każdy z nich.
Na dnie garnka układamy te najbrzydsze liście a na nich gołąbki. Na gołąbkach układamy pozostałe liście. Całość zalewamy bulionem, dodajemy masło,posypujemy koperkiem i przykrywamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) na około 2 godziny. Czas zależy od tego czy mamy starą czy młodą kapustę. Im starsza tym dłużej gotujemy.
Sos:
W rondelku rozgrzewamy olej (odrobinę), podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy pomidory, koncentrat i pozostałe przyprawy. Dusimy ok. 15 minut.
Do sosu można dodać śmietanę jeśli lubicie.
Gołąbki podajemy polane sosem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz