Bigos wegański


Skoro mamy już swoją własną kapustę kiszoną, szkoda by było nie wykorzystać jej do zrobienia bigosu. Tym razem wegańskiego. I nie znajdziecie w nim substytutów mięsa- nie ma takiej potrzeby. Bigos jarski jest równie pyszny co ten tradycyjny. Więc do dzieła.

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty*
3 cebule
50 g suszonych prawdziwków_ szklanka wrzątku
200 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
100 suszonych śliwek
łyżeczka owoców jałowca
łyżeczka ziela angielskiego
50 ml koniaku lub whisky
czarny pieprz mielony
5-6 łyżek oleju


Wykonanie:
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na co najmniej pół godziny.W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Szklimy tak, aby się leciutko przypaliła. Na cebulę wrzucamy świeże grzyby-również poszatkowane. Przesmażamy chwilę. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, suszone grzyby wraz z wodą, owoce jałowca, ziele angielskie i sporo pieprzu. Dusimy jakieś dwie godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Drugiego dnia powtarzamy czynność. Pod koniec duszenia dorzucamy suszone śliwki i dolewamy koniak.
Trzeciego dnia można podusić jeszcze godzinkę. Bigos powinien być już idealny do konsumpcji.
Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego :-)

*jeśli mamy kapustę ze sklepu, lepiej ją trochę przepłukać i w razie czego doprawić potem solą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger